Μια βόλτα στους αμπελώνες της Νεμέας

Πλοηγοί σε μια «πράσινη θάλασσα»

Μία επίσκεψή σας στη Νεμέα θα είναι ολοκληρωμένη αν συνδυαστεί με μια βόλτα στους αμπελώνες για να δείτε από κοντά και να γνωρίσετε το αμπέλι, τις ιδιαιτερότητές του και τον καρπό από τον οποίο βγαίνει το κρασί που ήρθατε να δοκιμάσετε. Είτε διαλέξετε την οργανωμένη ξενάγηση ενός οινοποιείου, είτε κάνοντας τη βόλτα μόνοι σας με τους φίλους σας. Άλλωστε δεν θα καταναλώσετε πολύτιμο χρόνο, αφού όπου και να γυρίσετε, οι αμπελώνες είναι αυτό που λέμε… στον δρόμο σας. Απλά σταματήστε και περπατήστε δίπλα στα κλήματα, νιώστε πλοηγοί σε αυτή την απέραντη «πράσινη θάλασσα».

Επιλέξτε τον κόμβο εισόδου

Για τη διευκόλυνσή σας σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποιες διαδρομές.

Αν έρχεστε από Αθήνα, μπορείτε να μπείτε από τον κόμβο Αγίου Βασιλείου και να διασχίσετε τις Αρχαίες Κλεωνές και την Αρχαία Νεμέα πριν φτάσετε στην πόλη της Νεμέας. Στα δύο αυτά χωριά θα συναντήσετε αρκετά οινοποιεία, όπως Οινοποιείο ΛαφαζάνηΟινοποιείο ΛαυκιώτηΟινοποιία Σελλά, Κτήμα Σπυρόπουλου, Κτήμα Παπαϊωάννου, Κτήμα ΑναγέννησηΚτήμα Παλυβού. Από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας (τον οποίο μπορείτε και να επισκεφτείτε φυσικά) με κατεύθυνση τον δρόμο για Βραχάτι θα βρεθείτε ανάμεσα σε αμπελώνες μεγάλης έκτασης.

Φυσικά αν παρακάμψετε τον κόμβο Αγίου Βασιλείου, μπορείτε να μπείτε απ’ ευθείας από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας.

Αν επιλέξετε να μπείτε στην πόλη από τον κόμβο Νεμέας, επίσης θα δείτε αριστερά και δεξιά του δρόμου εκτεταμένους αμπελώνες, καθώς και τα Οινοποιείο ΡεπάνηΚτήμα ΜπαϊρακτάρηΚτήμα Λαντίδη και Οινοποιείο Καραμήτσου.

Επιλέξτε ενδιαφέρουσες διαδρομές

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι ο ανηφορικός δρόμος από τη Νεμέα για το χωριό Κούτσι. Εδώ δεν θα δείτε μόνο αριστερά και δεξιά του δρόμου, αποκλειστικά αμπελώνες, αλλά θα απολαύσετε από το υψόμετρο και την καταπράσινη θέα των αμπελώνων του κάμπου της Νεμέας. Στη διαδρομή αυτή θα συναντήσετε τα οινοποιεία ΓαίαΣοφία της Φύσης, Κτήμα Δρυόπη και στο ψηλότερο σημείο το Κτήμα Σεμέλη.

Η πιο χαρακτηριστική διαδρομή όμως είναι αυτή που περνάει μπροστά από τον Οινοποιητικό συνεταιρισμό Νεμέας με κατεύθυνση αφ΄ ενός τον νέο υπό κατασκευή δρόμο για Κιάτο και αφ’ ετέρου τον δρόμο για  Δάφνη ή Πετρί. Εκεί θα συνατήσετε τα οινοποιεία Κτήμα ΝέμειονΟινοποιείο Λιάκου, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, Οινοποιείο Ζαχαριά, Κτήμα Νικολάου και Κτήμα Γκόφα.

Μια ακόμα διαδρομή «τυλιγμένη» στους αμπελώνες είναι αυτή που περνά από το εμβληματικό εκκλησάκι του Αη Γιώργη, που έδωσε και το όνομά του στην ποικιλία Αγιωργήτικο και συνεχίζει για Λεόντιο και Γυμνό, αλλά και για Γαλατά, αλλά και στα πιο μακρινά χωριά της ζώνης Ψάρι και Ασπρόκαμπος. Σε αυτή τη διαδρομή θα συναντήσετε τα οινοποιεία Κτήμα Χαρλαύτη, Οινοποιείο ΧαλκιάΟινοποιία ΜωραϊτηΚτήμα ΡάπτηAcra Winery, τα Φυτώρια Μπακασιέτα  τα Φυτώρια Φασούλη, το Οινοποιείο Όψιμος και στον Ασπρόκαμπο τα Οινοποιείο Κ.Ν Πυργάκη, Κτήμα ΠυργάκηΚτήμα Μπίζιος και Στροφιλιά.

Αν επιλέξετε την Εθνική οδό για Τρίπολη και μπείτε στον κόμβο του Μαλανδρενιού που ανήκει στη Ζώνη Νεμέας θα συναντήσετε επίσης ενδιαφέρουσες εκτάσεις αμπελώνων, καθώς και το Κτήμα Σκούρα.

Το παζλ των οινοποιείων συμπληρώνουν και τα οινοποιεία που βρίσκονται στον «αστικό ιστό», όπως Οινοποιείο Αθανασίου, Κτήμα ΜητραβέλαΟινοποιείο Μπαραφάκα , Οινοποιείο Ζαφείρη και Οινοποιία Παπαντώνη.

winelander
winelander
https://nemeawineland.com

We use cookies to give you the best experience.