τα αξιοθέατα της Νεμέας

Μια επίσκεψη στη Νεμέα αφορά ασφαλώς μια ξενάγηση στα οινοποιεία, αλλά δεν μπορεί φυσικά να περιοριστεί μόνο σε αυτά.

Η ίδια η πόλη και τα 17 χωριά που απαρτίζουν την οινική ζώνη της περιοχής προσφέρουν σπουδαίες επιλογές για μικρές, αλλά ενδιαφέρουσες αποδράσεις με αρχαιολογικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό καθώς και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

Ένας αρχαιολογικός παράδεισος

ancient

Πρώτα από όλα ξεκινάμε με ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά πάρκα στον Ελλαδικό χώρο. Τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας. Η μακραίωνη ιστορική αναδρομή του ξεκινά από τον 6ο αιώνα π.Χ., με την ανάπτυξη του ιερού του Δία και την καθιέρωση των Νέμεων Πανελλήνιων Αγώνων, σε μια περιοχή που παρουσιάζει ανθρώπινη δραστηριότητα ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.

Σήμερα ο χώρος περιλαμβάνει τον υπό αναστήλωση Ναό του Νέμειου Δία, το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζει ευρήματα που χρονολογούνται από τους πρωτοελλαδικούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, όπου και ξεχωρίζουν τα χρυσά κοσμήματα του 15ου αι. π.Χ. και το αρχαίο στάδιο που τελούνταν οι Νέμειοι αγώνες, οι οποίοι αναβιώνουν και πάλι στις μέρες μας κάθε 4 χρόνια.

ancient
myceane
myceane

Πολύ κοντά στη Νεμέα στο χωριό Αηδόνια εντυπωσιάζει ένα σύμπλεγμα  20 θολωτών τάφων, μεταξύ 16ου και 13ου π.Χ. αι, οι οποίοι αν και δεν είναι ακόμα επισκέψιμοι, εντούτοις είναι προσβάσιμοι σε όποιον θα ήθελε να τους επισκεφτεί.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Ναός του Ηρακλή στις Αρχαίες Κλεωνές που χτίστηκε   προς τιμήν του άθλου του Ηρακλή για τη νίκη του έναντι του λιονταριού της Νεμέας. Σήμερα, αποτελεί την αφετηρία για τον αγώνα δρόμου 7,5 χιλιομέτρων, στα πλαίσια της εκδήλωσης των σύγχρονων Νέμεων. Η εκδήλωση έχει ως σημείο αναφοράς τη διαδρομή που ακολούθησε ο Ηρακλής για να παλέψει με το λιοντάρι.

Επίσης μπορεί να δει κανείς τα ερείπια της Αρχαίας Φλιούντας στην οποία παραγόταν στην αρχαιότητα ο Φλιάσιος Οίνος. Επίσης μέσα στη ζώνη της Νεμέας υπάρχουν και τα ερείπια της Αρχαίας Τιτάνης στο ομώνυμο χωριό.

Να μην ξεχνάμε βέβαια πως σε διαδρομή ενός τετάρτου από τη Νεμέα βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών από τους σποουδαιότερους στην Ελλάδα και για όποιον θέλει να συμπληρώει την αρχαιολογική του ξενάγηση θα σημειώσουμε και τους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Κορίνθου, Αρχαίας Σικυώνας και Τίρυνθας σε αποστάσεις λιγότερες της μίας ώρας από τη Νεμέα.

Περιήγηση με κατάνυξη

st-george-nemea

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Νεμέας είναι το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, κρεμασμένο στον λόφο του Πολυφέγγους, 2.5 χλμ. νοτιοδυτικά της Νεμέας, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα  με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.   Η είσοδος της Μονής είναι λιθόκτιστη, με μια σειρά από σκαλιά που αγγίζουν σχεδόν τον βράχο και η ανάβαση αποτελεί μια δύσκολη, αλλά γοητευτική περιπέτεια. Πρόκειται για ένα προσκύνημα πανελλήνιας εμβέλειας.

Στην περιοχή της Νεμέας, αλλά και στα χωριά υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από καλοδιατηρημένα ξωκκλήσια που οι πιστοί μπορούν να επισκεφτούν  για να ανάψουν με ευλάβεια ένα κερί και να προσκυνήσουν. Το πιο γνωστό από όλα και χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο, είναι το ιερό ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου. Υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου ή 15ου αιώνα.  Το ξωκκλήσι αυτό έδωσε το παλαιό όνομα της Νεμέας:  Άγιος Γεώργιος και σε αυτό οφείλεται φυσικά και η ονομασία της τοπικής ποικιλίας Αγιωργίτικο.

st-george-nemea
villages-09.54.09

Βόλτα στα χωριά

villages-09.54.09

Τα 17 χωριά που αποτελούν τη ζώνη Νεμέας έχουν να σας αφηγηθούν το καθένα τη δική του ιστορία και να σας προσφέρουν λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Σε κάποια από αυτά, παραδοσιακά καφενεία σας προσφέρουν τη δυνατότητα να μοιραστείτε με τους ντόπιους έναν καφέ ή ένα ούζο, ενώ παραδοσιακές ταβέρνες αποκαλύπτουν τον ιδιαίτερο γαστρονομικό πλούτο της περιοχής με τη συνοδεία ενός ποτηριού με αγιωργήτικο.

Κάθε χωριό διατηρεί τη δική του φυσιογνωμία, καθώς εκτείνονται σε περιοχές με ορεινά χαρακτηριστικά, αλλά και σε πεδιάδες και κάμπο, εκφράζοντας το ανάγλυφο της περιοχής το οποίο αποτυπώνεται και στη διαφορετικότητα των κρασιών.

Η φύση

2021-09-06-15.34.30

Το φυσικό τοπίο της Νεμέας δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην Ελλάδα. Φανταστείτε περισσότερα από 25.000 στρέμματα φυτεμένα με αμπέλια να σχηματίζουν μια σπάνια πράσινη θάλασσα που μόνο σε λίγες περιοχές στον κόσμο μπορείς να συναντήσεις, όπως για παράδειγμα στην Τοσκάνη στην Ιταλία. Όμως για τους φυσιολάτρες οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ.

Ενα όμορφο και γαλήνιο μέρος που είναι κρυμμένο μέσα στη φύση και δεν το βρίσκεις εύκολα, φιλοξενεί δύο σπάνιους καταρράκτες, ενώ και ο ποταμός Ασωπός προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για δραστηριότητες δίπλα στα νερά του, στο σημείο που προβλέπεται μελλοντικά να γίνει ένα φράγμα που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής. Ακόμα μπορείτε να απολαύσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στις πηγές του Κρυονερίου Κορινθίας, έναν μαγευτικό κόσμο γεμάτο φυσική ομορφιά και ιστορία.

2021-09-06-15.34.30

Λίμνη Στυμφαλίας

Στα ορεινά της Νεμέας δεσπόζει και η περίφημη Λίμνη Στυμφαλίας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και για όποιον θα ήθελε να προσθέσει μερικά χιλιόμετρα στην περιήγησή του θα αποζημιωθεί στην περιοχή του Φενεού με τη λίμνη Δόξα ένα… ελβετικό τοπία στην Κορινθία.

Λίμνη Στυμφαλίας

Στα ορεινά της Νεμέας δεσπόζει και η περίφημη Λίμνη Στυμφαλίας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και για όποιον θα ήθελε να προσθέσει μερικά χιλιόμετρα στην περιήγησή του θα αποζημιωθεί στην περιοχή του Φενεού με τη λίμνη Δόξα ένα… ελβετικό τοπία στην Κορινθία.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι ένα ακόμα σπουδαίο σημείο που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Εκφράζει ακριβώς τις ιδιαιτερότητες του φυσικού τοπίου και επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους στην υδάτινη λεκάνη της Στυμφαλίας.

Στόχος που το ίδιο το Μουσείο έχει θέσει είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Στυμφαλία  και μπορείτε να δείτε στην πρώτη ενότητα στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.

Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

We use cookies to give you the best experience.