Terroir

#nemea

Ανάγλυφο

Ένας ορεινός όγκος με βαθιές χαράδρες, που σχημάτισαν με το πέρασμα του χρόνου ποταμοί όπως ο Ασωπός και Ξεριάς, δημιουργούν το ανάγλυφο της ζώνης της Νεμέας.

Αυτές οι χαράδρες σήμερα αποτελούν τις κοιλάδες της ζώνης με κεντρική και μεγαλύτερη εκείνη του ποταμού Ασωπού που περιλαμβάνεται εντός των περιοχών Νεμέας, Γαλατά, Αηδονίων, Πετρίου και Κουτσίου.

Οι υπόλοιπες και μικρότερες κοιλάδες σχηματίζονται στις περιοχές των Αρχαίων Κλεωνών, της Αρχαίας Νεμέας, του Λεοντίου, του Γυμνού, του Ασπροκάμπου, του Ψαρίου, του Κεφαλαρίου και του Μαλανδρενίου. Αρκετοί από τους αμπελώνες της ζώνης εκτείνονται στις βουνοπλαγιές.

Η περιοχή περιλαμβάνει 429.506 στρέμματα, εκ των οποίων τα 25.000 είναι φυτεμένα με Αγιωργίτικο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης έχει υψόμετρο 250-500 μέτρα και αρκετά μεγάλο μέρος αυτής έχει κλίση πάνω από 25%.

anaglyfo_8321
ypsometro_8355

Υψόμετρο

Το υψόμετρο της ζώνης ξεκινάει από τα 90 μέτρα ενώ αγγίζει ακόμα και τα 1000 μέτρα περίπου.

To αμπελοτεμάχιο που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της ζώνης είναι στα 92μ Νότια του Μαλανδρενίου και το υψηλότερο αμπελοτεμάχιο βρίσκεται στα 1072 Βόρεια του Μποζικά.

Το χαμηλότερο υψομετρικά χωριό της ζώνης είναι το Μαλανδρένι στα 270μ και το υψηλότερο είναι το Κεφαλάρι στα 850μ

Κλίμα

Το κλίμα της Νεμέας χαρακτηρίζεται μεσογειακό, ήπιο με μέσος όρο (τριακονταετίας) του ύψους της βροχόπτωσης στη Νεμέα είναι 690 mm., που κατανέμονται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια στην ζώνη της Νεμέας εγκαταστάθηκε δίκτυο 10 μετεωρολογικών σταθμών το 2019 αναδεικνύει τις σημαντικές διαφορές που επικρατούν στις κλιματικές συνθήκες εντός της ζώνης.

Η συνολική βροχόπτωση για το έτος 2020 κυμάνθηκε από 357 mm (Μαλαντρένι) έως 518 mm (Ψάρι) και η μέση ετήσια θερμοκρασία από 14,1 °C (Ασπρόκαμπο) έως 17,3 °C (Μαλαντρένι).

Η μέγιστη θερμοκρασία για το έτος 2020 ήταν 40,3 °C η οποία καταγράφηκε στο Κάμπο Κουτσίου ενώ στον Ασπρόκαμπο παρουσιάστηκε η χαμηλότερη από τις μέγιστες θερμοκρασίες της χρονιάς (36,6 °C).

Η ελάχιστη θερμοκρασία που παρουσιάστηκε στη ζώνη για το έτος 2020 ήταν στο Κάμπο Κουτσίου (-7,6 °C) ενώ η μεγαλύτερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Μαλαντρένι (0 °C).

Ωστόσο, η κάθε μικρότερη περιοχή έχει δικό της χαρακτήρα στα κρασιά, που παράγει, λόγω των διαφορετικών εκθέσεων των αμπελώνων και του διαφορετικού μικροκλίματος της κάθε περιοχής.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους 16-18 °C κατά μέσο όρο. Οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι και υγροί ενώ τα καλοκαίρια είναι ξηρά και ζεστά.

Στην περίοδο της ωρίμανσης, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι ζεστές ημέρες και οι δροσερές νύχτες συνεργούν στην παραγωγή μιας πολύ καλής πρώτης ύλης. Τη συγκεκριμένη περίοδο δε σημειώνονται σημαντικές βροχοπτώσεις στην περιοχή.

klima_8229
edafos_8281

Έδαφος

Τα εδάφη των αμπελώνων είναι μέσης περιεκτικότητας σε οργανική ουσία, με μέτριο αλκαλικό pH και με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο.

Σε σχέση με την περιεκτικότητα ανθρακικών αλάτων παρατηρείται ότι στο μεγαλύτερο μέρος, σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον ΣΟΝ, της Ζώνης υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικά άλατα στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή ανάμεσα στα Αηδόνια και τον Ασπρόκαμπο, όπου δεν εμφανίζονται ανθρακικά άλατα στο επιφανειακό έδαφος. Επίσης υπάρχουν λίγες αμπελουργικές περιοχές με μέτρια συγκέντρωση ανθρακικών αλάτων στο επιφανειακό έδαφος, καθώς επίσης και σε ορεινούς όγκους (όπως ανατολικά από το Ψάρι και δυτικά και ανατολικά του Λεοντίου) σε περιοχές χωρίς σημαντικές εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας.

Το έδαφος περιέχει άργιλο, πηλό, πέτρα, χαλίκι και άμμο. Η συγκεκριμένη σύνθεση του εδάφους συγκρατεί όλη την απαραίτητη υγρασία και την τροφοδοτεί στα κλήματα.

Υπάρχουν περιοχές, κυρίως στο κέντρο του κάμπου, όπου το έδαφος μπορεί να χαρακτηριστεί πιο βαθύ και γόνιμο.

Η περιοχή του κάμπου της Νεμέας καθώς και κάποιες περιοχές στο ΒΔ τμήμα της ζώνης έχουν πολύ βαθιά εδάφη (>150 εκ.) των οποίων η συνολική έκταση φθάνει τα 56.000 περίπου στρέμματα. Η μεγαλύτερη όμως έκταση της ζώνης (69.000 περίπου στρέμματα) αποτελείται από σχετικά βαθιά εδάφη (έως 100 εκ. βάθος) τα οποία βρίσκονται σε πλαγιές. Η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση κατηγορία (περίπου 41.000 στρέμματα) είναι εκείνη με αρκετά βαθιά εδάφη (έως 150 εκ. βάθος), τα οποια βρίσκονται κυρίως στις περιοχές Κούτσι, Δάφνη και Ασπρόκαμπο.

Στα χαμηλότερα υψόμετρα εντοπίζονται κυρίως αλλουβιακές αποθέσεις του ποταμού Ασωπού. Πιο λεπτόκοκκες στο κέντρο του κάμπου, όπου τα εδάφη είναι βαθιά και γόνιμα και περισσότερο χονδρόκοκκες στις παρυφές των ορεινών σχηματισμών, όπου κυριαρχούν τα χαλικώδη εδάφη, με χαμηλή γονιμότητα και υδατοχωρητικότητα.

Στην ημιορεινή περιοχή, σε εδάφη ρηχά ασβεστολιθικά, το Αγιωργίτικο ωριμάζει πρώιμα, επωφελούμενο και από τις ηπιότερες κλιματικές συνθήκες, αντιθέτως στην ορεινή και ψυχρότερη ζώνη ωριμάζει πιο όψιμα, μέσα στον Οκτώβριο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε εσοδείας.