Ο πολυδύναμος χαρακτήρας του Αγιωργίτικου

Οι διαφορές στο υψόμετρο, το ανάγλυφο, το μικροκλίμα και τη σύσταση του εδάφους δημιουργούν διαφορετικές «εκφράσεις» της ποικιλίας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν χαρίσει στο Αγιωργίτικο τον χαρακτηρισμό «πολυδύναμη» ποικιλία, ο οποίος ουσιαστικά αναφέρεται στη δυνατότητα της να παράγει ένα ευρύ στυλ κρασιών, από φρέσκα και ροζέ μέχρι στιβαρά παλαίωσης και επιδόρπια γλυκά.

agiorgitiko-15.34.06

Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία με κομψό και έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Η οξύτητά του είναι μέτρια προς υψηλή, οι τανίνες του βελούδινες και το σώμα του μέτριο.

Τα νεαρά Αγιωργίτικα έχουν έντονο πορφυρό χρώμα με μωβ ανταύγειες. Στη μύτη ξεχωρίζουν τα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως το κεράσι, το βύσσινο, το δαμάσκηνο και το βατόμουρο, ενώ η επίγευσή τους είναι φρουτώδης. Μπορούμε να τα απολαύσουμε όλους τους μήνες του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι, σερβιρισμένα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ροζέ Αγιωργίτικα συναντάμε σε χρώμα από ωχρό σομόν έως έντονο τριανταφυλλί. Είναι ντελικάτα, με υπέροχο φρέσκο και δροσερό χαρακτήρα και αρωματική ένταση κόκκινων φρούτων.

Τα παλαιωμένα Αγιωργίτικα είναι περισσότερο συμπυκνωμένα και υπέροχα πολύπλοκα. Σε χρώμα ρουμπινί, με πληθωρικό σώμα, αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, γλυκών μπαχαρικών, καπνού και ξύλου με μακρά επίγευση διεγείρουν τις αισθήσεις. Οι τανίνες τους είναι, φυσικά, υπαρκτές αλλά συνάμα μαλακές.

Στα γλυκά κρασιά της ποικιλίας κυριαρχούν αρώματα των αποξηραμένων φρούτων, όπως σύκο, δαμάσκηνο, σταφίδα, καραμέλα.

agiorgitiko-15.34.06

We use cookies to give you the best experience.