Τα χωριά της Νεμέας

Δεκαεπτά χωριά, δεκαεπτά διαφορετικοί τόποι συνθέτουν το μοναδικό μωσαϊκό της ζώνης της Νεμέας, όπου εδώ και αιώνες καλλιεργείται η ποικιλία του Αγιωργίτικου.

Από τα 270 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και το χωριό Μαλανδρένι ξεκινά η ανάβαση του Αγιωργίτικου στους ορεινούς όγκους της Νεμέας. Στο υψηλότερο σημείο θα φτάσει τα 850 μέτρα στο χωριό Κεφαλάρι.

Τα δεκαεπτά χωριά της ζώνης συνθέτουν ένα επιβλητικό τοπίο με συνεχείς εναλλαγές. Οι διαφορές στο υψόμετρο, το ανάγλυφο, το μικροκλίμα και τη σύσταση του εδάφους δημιουργούν διαφορετικές «εκφράσεις» της ποικιλίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν χαρίσει στο Αγιωργίτικο τον χαρακτηρισμό «πολυδύναμη» ποικιλία, ο οποίος ουσιαστικά αναφέρεται στη δυνατότητα της να παράγει ένα ευρύ στυλ κρασιών, από φρέσκα και ροζέ μέχρι στιβαρά παλαίωσης και επιδόρπια γλυκά.

Η ζώνη ΠΟΠ Νεμέας είναι η μόνη στην Ελλάδα που περιλαμβάνει δύο περιφερειακές ενότητες, την Αργολίδα και την Κορινθία.  Η Κορινθία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της ζώνης, η οποία συμπληρώνεται από τα χωριά Μαλανδρένι και Γυμνό στο βορειοδυτικού τμήμα της Αργολίδας.