Το Γυμνό είναι ένα από τα ορεινά χωριά της Αργολίδας, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Στέρνας και την Τσιρίστρα και αποτελεί κοινοτικό διαμέρισμα της δημοτικής ενότητας του Δήμου Άργους Μυκηνών, ενώ το πιο κοντινό χωριό στον δρόμο για τη Νεμέα είναι το Λεόντιο. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το χωριό αριθμεί περίπου 250 μόνιμους κατοίκους.
Χτισμένο αμφιθεατρικά στη σκιά του όρους Φαρμακά, έχει μπροστά του μια εκτεταμένη πεδιάδα με αμπελώνες, κατά κύριο λόγο της ποικιλίας Αγιωργίτικο, αλλά και ελιές με τα οποία ασχολούνται οι κάτοικοι, όπως επίσης και με την κτηνοτροφία.
Ιστορία
Η τοποθεσία του χωριού, πιθανολογείται ότι βρίσκεται πάνω σε μια αρχαία ομηρική πόλη. Τό όνομα του χωριού συνδέεται με ένα θρύλο που θέλει τους κατοίκους του να κατέβηκαν γυμνοί από τον Φαρμακά όταν είχε πλέον περάσει ο φόβος του Οθωμανού κατακτητή, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το νερό θα γίνοταν δικό τους και δεν θα τους το έπαιρνε το γειτονικό Λεόντιο.
Οινοποιεία
Στο Γυμνό δραστηριοποιείται το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΨΙΜΟΣ, ενώ εδώ βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του πρώτου ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΣΚΟΥΡΑ, πριν το Οινοποιείο μεταφερθεί στο Μαλαντρένι.
Γαστρονομία – προϊόντα
Στο χωριό δεν υπάρχει κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, μπορεί όμως κάποιος να αναζητήσει αν θέλει στο διπλανό χωριό Λεόντιο ή στη Νεμέα που απέχει λιγότερο από μισή ώρα ή ακόμα και στη Λυρκεία ή το Μαλαντρένι, αν θέλει να συνεχίσει το ταξίδι του στα ενδότερα της Αργολίδας.
Στο χωριό μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά κρασιά και από ντόπιους παραγωγούς, όπως ακόμα λάδι, σταφίδα και κηπευτικά.
Αξιοθέατα
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Γυμνού (Φαρμακά)
Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό μικρό Ναό που εικάζεται ότι είναι του 13ου αιώνα που βρίσκεται χωμένος μέσα στο βουνό, σε φυσικό σπήλαιο. Ναός χωρίζεται σε τρία μέρη: τον Πρόναο, τον κυρίως ναό και το Ιερό Βήμα. Η Αγία Τράπεζα δεν είναι χωριστή, αλλά σκαλιστή μέσα στο βράχο, σαν κατακόμβη. Το τέμπλο είναι παλαιό και μαυρισμένο από τους καπνούς, αλλά οι γύρω τοίχοι ασβεστωμένο. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι έπαιξε ρόλο στους αγώνες του έθνους, ενώ σήμερα συνδέεται με αμαξιτό χωματόδρομο μήκους 13 χλμ. από το Γυμνό, ο οποίος διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Φαρμακάς
Φημισμένο βουνό της περιοχής που πήρε το όνομά του επειδή είναι κατάφυτος από φαρμακευτικά βότανα, αλλά και από το γεγονός ότι στον καθαρό του αέρα κετέφευγαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για να ανακάμψουν από αρρώστιες, κυρίως του αναπνευστικού. Το βουνό είναι γεμάτο μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία.
Εκδηλώσεις – δραστηριότητες
Πανηγύρια
Στο Γυμνό ο τοπικός σύλλογος διοργανώνει μεγάλα πανηγύρια και γλέντια στην πλατεία της εκκλησίας Αγίας Τριάδας, Γιορτάζοντας την ομώνυμη εκκλησία, αλλά και άλλες όπως τον κοντινό Άγιο Θωμά
Ορειβασία στον Φαρμακά
Ένα ενδιαφέρον οδικό μονοπάτι ξεκινά από το Γυμνό καταλήγοντας στη ξέφρενη φύση του Φαρμακά κι ενδείκνυται για ορειβασία, ενώ από τον οικισμό περνά και το ράλι Ναυπλίου.