Αγιωργίτικο

#agiorgitiko
Το Αγιωργίτικο, μια ποικιλία πρεσβευτής του ελληνικού αμπελώνα, έχει ταυτιστεί με τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα. Αποτελεί το 80% του αμπελώνα της Νεμέας, καλύπτοντας μια έκταση 25.000 στρεμμάτων.

Η χαρισματική αυτή ποικιλία είναι μια από δύο πιο ευγενικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Είναι, επίσης, μια από τις πιο πλούσιες χρωματικά ποικιλίες που διαθέτουμε ως χώρα. Στα χαρακτηριστικά της θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι είναι παραγωγική και ευαίσθητη σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Ο βότρυς του Αγιωργίτικου είναι μετρίου μεγέθους, πυκνόραγος και κωνικός. Οι ράγες του είναι μικρές και σφαιρικές, ενώ ο παχύς φλοιός τους έχει κυανομέλανο χρώμα.

Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία όψιμη. Ο τρύγος του πραγματοποιείται από τα μέσα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Απαιτούνται περίπου 1.800 GDD για την ανάπτυξη του Αγιωργίτικου.

Το φυτό ευδοκιμεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά υγρασίας και εδάφη στραγγιζόμενα. Ευνοϊκές για την παραγωγή ποιοτικής πρώτης ύλης είναι οι ξηροθερμικές συνθήκες.

agiorgitiko_4957
agiorgitiko-6410

Η διαμόρφωση του αμπελώνα της Νεμέας είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου γραμμική. Με 400-500 φυτά ανά στρέμμα, το σχήμα μόρφωσης των αμπελώνων κατά κύριο λόγο είναι το διπλό κορδόνι. Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχουν ακόμη αμπελώνες μεγαλύτερης ηλικίας με  κυπελλοειδή μόρφωση, γραμμικοί και αυτοί.

Στη ζώνη εξακολουθούν να υπάρχουν αυτόριζοι αμπελώνες ηλικίας έως και 100 ετών. Κάποιοι από αυτούς καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα, ενώ άλλοι έχουν δυστυχώς εγκαταλειφθεί.

Ένα ιδιαίτερο και συνάμα εντυπωσιακό γνώρισμα του νεμεάτικου αμπελώνα είναι πως δεν υπάρχει ομοιογένεια ως προς τον προσανατολισμό των γραμμών. Αυτό το χαρακτηριστικό αποδίδεται κυρίως στον κατακερματισμό του κλήρου και έχει ως αποτέλεσμα ένα περίπλοκο μωσαϊκό, που δεν αφήνει κανέναν οινόφιλο ασυγκίνητο.