Αρχαίες Κλεωνές

Οι Αρχαίες Κλεωνές ή Κοντόσταυλος, είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε στην οινοπαραγωγική ζώνη Νεμέας στη διαδρομή μας για Νεμέα.  Απέχει 12 χιλιόμετρα από τη Νεμέα και 24 από την Κόρινθο, με περισσότερους από 500 μόνιμους κατοίκους. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Νεμέας. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς, από κόμβο της Εθνικής Οδού 07 Κορίνθου – Τρίπολης, ενώ υπάρχει καθημερινή σύνδεση με Αθήνα, Κόρινθο Νεμέα, μέσω λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Το χωριό είναι χτισμένο σε μια πλαγιά κοντά στους πρόποδες του όρους Φωκά (Απέσα) στο δυτικό μέρος του κάμπου των Κλεωνών, ο οποίος είναι κατάφυτος με αμπελώνες και ελιές. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου μετά τη Νεμέα.

Στον οικισμό Αρχαίων Κλεωνών λειτουργεί Αγροτικό Ιατρείο, κοινοτικό γραφείο, 2θέσιο Νηπιαγωγείο και 4θέσιο Δημοτικό σχολείο. (Οι ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτονται από το Γυμνάσιο – ΓΕ.Λ Χιλιομοδίου και ΕΠΑ.Λ Κορίνθου). Επίσης δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι: Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΦΩΚΑΣ», Σύλλογος Ανεγέρσεως Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος (Π.Α.Σ Φωκά Αρχαίων Κλεωνών).

Ιστορία

Το χωριό είναι χτισμένο στην περιοχή που στην αρχαιότητα ήταν οι Κλεωνές, η «καλοχτισμένη πόλη», όπως την αναφέρει ο Όμηρος. Το όνομά τους, που διατηρείται και σήμερα, το είχαν πάρει από την Κλεώνη, κόρη του Πέλοπα ή του Ασωπού. Η περιοχή κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους. Μέχρι τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα η πόλη διατήρησε την ανεξαρτησία της και είχε στην κυριαρχία της την γειτονική πόλη Νεμέα, καθώς και την άμεση εποπτεία των «Νέμεων» αγώνων, οι οποίοι ονομάζονταν και «Κλεωναίος αγών». Η ιστορία της πόλης συνεχίζεται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Το 237 π.Χ. προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Στα χρόνια του Πλούταρχου, του Παυσανία και του Απολλόδωρου αναφέρεται ότι στις αρχαίες Κλεωνές φιλοξενήθηκε ο Ηρακλής στην καλύβα του γέροντα Μόλαρχου, που ήταν το ορμητήριό του στους έξι από τους δέκα άθλους του.

Οινοποιεία

Στις Αρχαίες Κλεωνές βρίσκονται το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο παραγωγής, το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΥΚΙΩΤΗ, από τα πιο παλαιά και ιστορικά οινοποιεία και το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΕΛΛΑ ένα από τα νέα και ανερχόμενα οινοποιεία.

Γαστρονομία – προϊόντα

Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν καφενεία που μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του και η Παραδοσιακή ταβέρνα Πέππας από το 1967 με όμορφη και οικογενειακή ατμόσφαιρα, εξαιρετικό φαγητό: Ψητά στη σούβλα και στα κάρβουνα,  γουρουνόπουλο, αρνί με  υψηλή ποιότητα κρέατος και σε πολύ καλές τιμές. Τηλ.: 2746 031218.

Εκτός από τα κρασιά των οινοποιείων του χωριού, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί, λάδι και σταφίδα από μικρούς παραγωγούς.

Αξιοθέατα

Ο ναός του Ηρακλή

Μικρός, προστυλος, τετράστυλος πώρινος ναός αφιερωμένος στον Ηρακλή που βρίσκεται μέσα στον κάμπο ανάμεσα σε αμπέλια και ελαιώνες. Η κατασκευή του τοποθετείται στα Ελληνιστικά χρόνια, πιθανόν στην θέση κάποιου αρχαιότερου ναού. Πρόκειται για τον μοναδικό αρχαίο Ναό του είδους του, που έχει αποκαλυφθεί σε όλο τον κόσμο.  Χτίστηκε για να τιμήσει τον άθλο του Ηρακλή που αναφέρεται στην εξόντωση του λιονταριού της Νεμέας. Σήμερα έχει ορισθεί ως αφετηρία του  του «Κλεωναίου Αγώνα» με απόσταση 7,5 χιλιομέτρων και τερματισμό στη Αρχαία Νεμέα που γίνεται στο πλαίσιο της αναβίωσης των Νεμείων αγώνων.

Ερείπια της αρχαίας πόλης των Κλεωνών

Πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως λείψανα της αρχαίας πόλης. Διασώζονται τμήματα του πολυγωνικού αρχαίου τείχους και τα θεμέλια του ναού του Ηρακλή, όπως έχουμε αναφέρει, κοντά στον οικισμό. Στη θέση Ζυγουριές έχει ανακαλυφθεί από την Αμερικανική Αρχαιολογική ομάδα, προϊστορικός οικισμός της χάλκινης εποχής. Επίσης πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στη θέση Βαρελά, βορειοανατολικά των Κλεωνών, αποκάλυψε αγροτική έπαυλη με θαυμάσια ψηφιδωτά.

Λατομείο της αρχαίας πόλης των Κλεωνών

Ένα εντυπωσιακό αρχαίο λατομείο που μπορεί να το δει κάποιος δίπλα στην Εθνική Οδό Κορίνθου Τρίπολης, λίγο πριν τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας. Εδώ βλέπουμε εμφανή δείγματα χρήσης εξελιγμένης τεχνικής λάξευσης και εξόρυξης. Το λατομείο χρησίμευε για να εξασφαλίζει οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του ιερού του Διός στη Νεμέα.

Ιερός Ναός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής (Όρος Φωκάς)

Στην κορυφή του όρους Φωκάς ή Σελινούντιο ή Απέσας, ύψους 862 μ. ανάμεσα σε ένα σύμπλεγμα υπολειμμάτων ενός μεσαιωνικού τείχους, υπάρχει  ένα εκκλησάκι κολλημένο σε μια σπηλιά του βράχου. Μέσα στο εκκλησάκι υπάρχει παράθυρο που οδηγεί σε μια σπηλιά που  προσεύχονταν οι ασκητές. Λέγεται ότι όσοι έχουν πρόβλημα στα γόνατα και ακουμπούν στο σημείο που φαίνονται τα ίχνη των ασκητών, θεραπεύονται. Από το εκκλησάκι που εορτάζεται κάθε χρόνο, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, απολαμβάνει κανείς μια εκπληκτική η θέα στον κατάφυτο από αμπελώνες κάμπο της Αρχαίας Νεμέας.

Εκδηλώσεις

Γιορτή σταφίδας

Κάθε καλοκαίρι, στο τέλος Αυγούστου, διοργανώνεται η γιορτή σταφίδας με καλλιτεχνικά δρώμενα, κατασκευές για τα παιδιά, ποτό σταφίδας, γλυκό σταφίδα, κεράσματα, καλό κρασί από τους οινοποιούς μας, μουσικές συναυλίες και χειροποίητες δημιουργίες…!

Πανηγύρι

Κάθε χρόνο 14 και 15 Αυγούστου, γιορτή της Παναγίας, διοργανώνεται παραδοσιακά μεγάλο πανηγύρι με λαϊκά και δημοτικά συγκροτήματα.

Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών

Στο χωριό λειτουργεί κάθε καλοκαίρι ανοιχτό θέατρο που φιλοξενεί σημαντικές παραστάσεις και συναυλίες.

We use cookies to give you the best experience.