Άλλες ποικιλίες

H Νεμέα είναι μια πλούσια περιοχή από άποψη αμπελοκαλλιέργειας.

H Νεμέα είναι μια πλούσια περιοχή από άποψη αμπελοκαλλιέργειας.

Έχουν δοκιμαστεί αρκετές ποικιλίες εκτός Αγιωργίτικου με πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην ζώνη καλλιεργούνται αρκετές συνιστώμενες ποικιλίες, γηγενής και διεθνής, λευκές και ερυθρές που έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά και έχουν δώσει εξαιρετικά κρασιά. Κάποιες από τις διεθνείς είναι το Cabernet  Sauvignon, το Merlot, το Syrah,το Chardonnay,το Sauvignon Blanc, το Viogner καθώς και πολλές άλλες.

Όμως τα τελευταία χρόνια στον κόσμο του Ελληνικού κρασιού έχει γίνει στροφή στην καλλιέργεια των γηγενών ποικιλιών διότι υπάρχει τεράστια δυναμική.

Λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης, Σαββατιανό η Κυδωνίτσα, η Μαλβάζια είναι κάποιες από αυτές που καλλιεργούνται με επιτυχία στην ζώνη της Νεμέας.

Η στροφή στις γηγενής ποικιλίες είναι το καλό μας χαρτί για την ανάδειξή του δυναμισμού των ελληνικών ποικιλιών.  Ένα παράδειγμα από τα τόσα που υπάρχουν είναι και η επιστροφή της λευκής ποικιλίας Σκλάβας. Μια ποικιλία που διασώθηκε και που η ιστορία της ξεκινάει από πάρα πολύ παλιά. Ανήκει στις παλαιότερες Ελληνικές λευκές ποικιλίες και την φύτευαν διάσπαρτα στους αμπελώνες του Αγιωργίτικου σε Αργολίδα και Κορινθία. Όμως με το πέρασμα του χρόνου η καλλιέργειά της σχεδόν εξαφανίστηκε έως πρόσφατα που αναβίωσε και πλέον μπορούμε να την απολαμβάνουμε στα ποτήρια μας.