Ποικιλίες

Οι εκλεκτές ποικιλίες των σταφυλιών, πέρα από το Αγιωργίτικο, που καλλιεργούνται στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του εδάφους και του κλίματος προσφέρουν μια συναρπαστική συλλογή οινικών επιλογών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων.

Η γνώση και η εμπειρία των οινοποιών που για τις ανάγκες των οινοποιείων τους καλλιεργούν πλήθος τοπικών και διεθνών ποικιλιών, τους δίνει τη δυνατότητα να συνδέουν τις ιδιαιτερότητες κάθε ποικιλίας και κάθε αμπελιού με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις οινοποίησης. Έτσι καταφέρνουν και επιτυγχάνουν την καλύτερη αξιοποίηση κάθε ποικιλίας.

Οι κυριότερες ποικιλίες εκτός από το Αγιωργίτικο, που καλλιεργούνται στη Νεμέα είναι:

Ροδίτης
Αξιόλογη και αρκετά εύρωστη γηγενής ποικιλία, η πιο διαδεδομένη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αξιοποιείται καλύτερα σε ημιορεινά, κυρίως ασβεστώδη εδάφη μεσαίας γονιμότητας. Δίνει κρασιά με πλούσιο σώμα, πολύπλοκο άρωμα και ενδιαφέρουσα επίγευση.

Μοσχάτο Ρίου
Από τις πιο σημαντικές ελληνικές λευκές ποικιλίες, συγγενής της γαλλικής Muscat de Frontignan. Καλλιεργείται κυρίως στη Σάμο και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, και σποραδικάστις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Δίνει ένα αρωματικό μοσχάτο κρασί.

Μαυρούδι
Σκουρόχρωμη ερυθρή ποικιλία με πολύ ισχυρή προσωπικότητα, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες. Καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και τη Β. Ελλάδα και δίνει κρασιά με βαρύ άρωμα, γλυκιά και πλούσια γεύση και αρκετά στιβαρές τανίνες.

Μοσχοφίλερο
Από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα με φρουτώδη γεύση και λεπτό, μοσχάτο άρωμα. Καλλιεργείται στηνκεντροδυτική Πελοπόννησο, ιδιαιτέρα στην περιοχή της Μαντινείας, και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων.

Σαββατιανό
Από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα (περίπου 250.000 στρέμματα) που καλλιεργείται κυρίως στην Αττική αλλά σποραδικά και σε άλλες περιοχές. Δίνει κρασιά με κιτρινοπράσινο προς ζωηρόκαλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Πελοπόννησο και την κεντρική Ελλάδα. Δίνει θαυμάσια, ήσυχα μονοποικιλιακά κρασιά, ενώ σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες προσθέτει όγκο και γεύση. Ο αρωματικός του χαρακτήρας παραπέμπει σε λευκόσαρκα ή εξωτικά φρούτα, ανάλογα με τον τύπο του κλίματος στις περιοχές όπου καλλιεργείται.

Σιδερίτης
Ζωηρή, παραγωγική και όψιμη ποικιλία που καλλιεργείται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιγιαλείας, και σποραδικά στην Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Δίνει ένα σχετικά χαμηλόβαθμο λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα, ελαφριά γεύση και σύνθετο, φινετσάτο άρωμα.

Cabernet Sauvignon
Από τις κορυφαίες ερυθρές ποικιλίες στον κόσμο με μεγάλη εξάπλωση σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες. Δίνει μονοποικιλιακά κρασιά με ατίθασο χαρακτήρα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, ενώ συνδυάζεται εξαιρετικά με γαλλικές ποικιλίες, όπως το Merlot και το Cabernet Franc, και ελληνικές, όπως το Αγιωργίτικο.

Merlot
Από τις πιο διάσημες και πολυταξιδεμένες ποικιλίες του κόσμου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, αλλά και σε πολλές περιοχές της νησιωτικής χώρας. Δίνει μεγάλο αριθμό μονοποικιλιακών ερυθρών ξηρών κρασιών, ενώ συμμετέχει και σε χαρμάνια, μαλακώνοντας το σκληρό χαρακτήρα ποικιλιών όπως το Cabernet Sauvignon. Η αρωματική του διάσταση εκφράζεται με νότες μαύρων φρούτων, ενώ στο στόμα είναι έντονα σαρκώδες και γλυκόπιοτο.