Η κουζίνα της Νεμέας

Η κουζίνα της Νεμέας, όπως και κάθε τοπική κουζίνα, δεν απομακρύνεται από την παραδοσιακή μαγειρική που στηρίζεται στα προϊόντα που προσφέρει η γη της, αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Κυρίως στηρίζεται στην απλότητα και στη λειτουργική της σχέση με τις ανάγκες διατροφής του νοικοκυριού.

Το ανάγλυφο του Πελοποννησιακού τοπίου που συναντάται σε μικρογραφία και στη Νεμέα εξασφαλίζει πλήθος προϊόντων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Ελαιόλαδο, κηπευτικά, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, πουλερικά και κρεατικά οικιακής εκτροφής, αλλά και από μικρές φάρμες, καθώς και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τις κοντινές παραλίες, αλλά και όσπρια από την ορεινή Κορινθία συγκροτούν μια γκάμα που προσφέρεται για πλήθος παραδοσιακών πιάτων.

Και φυσικά, κοντά σε αυτά το κρασί, το πετιμέζι, οι σταφίδες, προϊόντα εν αφθονία στη Νεμέα, δίνουν την ευκαιρία στους chef να πειραματιστούν στην ανάπτυξη μιας δημιουργικής τοπικής κουζίνας, με βάση το μαρινάρισμα, τις γλυκόξινες γεύσεις.

Κόκορας κρασάτος, κρέας με τραχανά ή χυλοπίτες, μοσχαράκι με μελιτζάνες ή φασολάκια, αρνάκι με άγριες αγκινάρες, που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις αυλές, ψητό γουρουνόπουλο, σαλιγκάρια με σπανάκι το φθινόπωρο, χορτόπιτες με αρωματικές καυκαλίθρες και μυρόνια, τραχανόπιτες, γκιόσα (γίδα ψητή) ή γκιούλμπασι τους καλοκαιρινούς μήνες, μουσταλευριά, πετιμέζι είναι μερικές από τις γεύσεις που ξυπνούν στους κατοίκους της Νεμέας και των γύρω περιοχών, μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια.

Τα καταστήματα εστίασης της περιοχής παραμένουν πιστά στις παραδοσιακές γεύσεις, ενώ έχουν αρχίσει και γίνονται σημαντικές προσπάθειες, στα πλαίσια του οινικού τουρισμού, από κάποια εστιατόρια ή και τα ίδια τα οινοποιεία, να παρουσιαστεί μια πιο εξελιγμένη τοπική κουζίνα ως προέκταση της παραδοσιακής.