Η Νεμέα

O Δήμος Νεμέας, δημιουργήθηκε το 1840, ύστερα από συγχώνευση των Δήμων Φλιούντος και Νεμέας που είχαν ιδρυθεί δυο χρόνια νωρίτερα. Ο σημερινός Δήμος αποτελείται από 10 κοινότητες: Νεμέα που είναι η πρωτεύουσα του δήμου, Κούτσι, Αρχαία Νεμέα, Γαλατάς, Αηδόνια, Πετρί, Αρχαίες Κλεωνές, Λεόντιο, Δάφνη και Καστράκι και συγκεντρώνει πληθυσμό 10.000 κατοίκων περίπου.

Τον κάμπο της Νεμέας που είναι κατάφυτος από αμπέλια, αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, διασχίζει  ο ποταμός Ασωπός.

Η οικονομία του Δήμου Νεμέας είναι κυρίως αγροτική, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Διάσημη ποικιλία της περιοχής και μία από τις καλύτερες στον κόσμο, το Αγιωργίτικο.

Σε ότι αφορά στην αμπελουργία, μάλιστα, αυτή συναντάται στη Νεμέα εδώ και 2.500 χρόνια.

Το 1971 η περιοχή της Νεμέας οριοθετήθηκε ως ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και περιλαμβάνει τη Νεμέα και 16 χωριά που απλώνονται σε υψόμετρο 250 ως 800 μ.

Η Νεμέα έγινε γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή: την εξόντωση του φοβερού λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή. Σήμερα, οι αγωνιζόμενοι στα Νέμεα, κατά την αναβίωσή τους, ακολουθούν τα ίδια βήματα του μυθικού ήρωα, από τις Κλεωνές, που ήταν η βάση των επιχειρήσεών του για την εξόντωση του μυθικού τέρατος, μέχρι τη Νεμέα, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με ελαιώνες και αμπελώνες.